Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menu

"Zorro" the fox wanders into the world of remote controls

"Zorro" the fox wanders into the world of remote controls

A Radiomaster újabb érdekes termékkel örvendeztet meg minket 2022 első negyedévében.

Az új gamepad formájú távirányítójának neve Zorro és rengeteg érdekességet rejt majd.

Ahhoz azonban, hogy megértsük minden érdekes és értékes funkcióját, gondoltuk kicsit belevilágítunk a részletekbe.

A rádió chipekről

A világon számos távirányító (transmitter) gyártó létezik. Ezek  cégek üzleti és technológiai megfontolásokból különböző adatátviteli protokollokat fejlesztettek ki a vezérlő jelek továbbítására. Ezekhez a protokollokhoz pedig különböző átviteli chip-eket használtak fel.

A leggyakrabban használt 2.4 GHz-s frekvencián 4 chip terjedt el. Ezek a következők:

 • CC2500 (Texas Instrument gyártmánya)
 • A7105 (Amiccom gyártmánya)
 • CYRF6936 (Cypres Semiconductor gyártmánya)
 • NRF24L01 (Nordic Semiconductor gyártmánya)

Ezeket a chipeket jellemzően a következő gyártók használták fel a protokolljaikhoz:

 • CC2500 (A legelterjedtebb chip)
  • FrSky, Futaba SFHSS
 • A7105
  • FlySky, FlySky AFHDS2A, Hubsan
 • CYRF6936
  • DSM/DSMX, Walkera DEVO
 • NRF24L01
  • HiSky, Syma, ASSAN

Ezek a különböző chip-ek és számtalan protokoll komoly káoszt okozott a piacon. Ha valaki vett egy távirányítót, akkor hozzákötődött ahhoz a gyártóhoz és a vevőegységeit (RX modul) ezen túl mindig ugyan attól a gyártótól kellett vennie.

Ezt az áldatlan állapotot próbálta megoldani a 4in1 modul nyílt forráskódú fejlesztése, ami ötvözte magában mind a négy elterjedt chip-et és a számtalan protokollt. E fejlesztésnek pedig a Radiomaster volt az egyik legnagyobb támogatója azzal, hogy hardware platformot gyártott a GITHUB-os projekthez.

Amikor pedig a Radiomaster beszállt a távirányító piacba, a TX16S nevű termékébe beépítette ezt a modult. Így a Jumper TX16 és a Radiomaster TX16S voltak az első olyan piacra került távirányító gyártók, akik beépített multiprotokol rádiót kínáltak. Ezzel megnyerve a vevők széles közönségét. Tették ezt olyan átütő sikerrel, hogy mára a Radiomaster TX16S szabványnak számít az RC piacon.

És akkor mi az oka, hogy ez a piacvezető cég elő akar jönni egy új távirányítóval?

Az elmúlt 1-2 évben először az Immersion-RC (a GHOST-tal), majd pedig a TeamBlackSheep (a TRACER-rel) megjelent a piacon egy gyorsabb adatátvitelt biztosító rádiómodullal, ami ismét újabb chip-eket hozott be a látókörünkbe.

A szabad világ pedig megjelent az ExpressLRS nevű ingyenes nyílt forráskódú gyors átvitelt biztosító rendszerével, mely gyors fejlődésének hála hamar versenyképes alternatívája lett a piaci szereplőknek. Egyes becslések szerint ez az új átviteli rendszer át fogja venni a tradicionális szereplőktől a piacot.

Nos, ennek a trendnek megy elébe a Radiomaster Zorro nevű távirányítója. A Zorro ELRS verziója beépített SX1280-as chip-pel lesz szerelve, ami az ExpressLRS protokoll adó chip-je.

Természetesen elérhető lesz a Zorro 4in1 négy az egyben chip családdal, illetve a Zorro CC2500-as chip-pel szerelt változatban is.

 

Vezérlő karok (GIMBAL)

A távirányítókon a legtöbbet használt elemek az úgynevezett gimbal-ok, melyekkel jobb és bal kezünk ujjaival vezéreljük a készülékünket.

Egy-egy gimbal jobbra-balra és fel-le mozgatható rudacskája két potenciométert takar. A klasszikus gimbal-ok ezért két hagyományosnak is tekinthető tekerős potmétert tartalmaznak két merőleges tengelyre fűzve. A hagyományos potméterek mechanikus érintkezői azonba idővel kissé elállítódnak, illetve a hőmérséklet és a páratartalom is módosíthatja beállításaikat. A kopásukról nem is beszélve.

A megjelenő HALL szenzort használó gimbal-ok ezt az érintkezésből származó hibát küszöbölik ki azzal, hogy nincs mechanikus érintkezés, hanem mágnes által generált potenciálkülönbség adja a szabályozást. Ezek a szenzorok precízebb és időtállóbb megoldát jelentenek.

A Radiomaster Zorro távirányítóját ezért a legmodernebb HALL gimbal-okal szerelték.

 

MOD 1/MOD 2

Az előző fejezetben már emlegetett gimbal-ok jobb és bal oldalon különböző beállításúak. A legelterjedtebb beállítás a MOD 2, ami annyit takar, hogy a bal gimbal fel és le mozgása az irányított gép gáz beállításait módosítja. Ezért, mivel a gázkar alapvetően minimumon áll, nincsen központosító rugó. Azaz a MOD 2-nél a bal gimbal fel le szabadon mozog és nincs rugó, amely elengedéskor azt középállásba húzza. A MOD 1 változat esetén ez a szabadságfok a jobb oldali gimbal fel-le mozgatásánál kerül beállításra. A gyártók általában külön gyártanak MOD 1 és MOD 2 változatú távirányítókat. Illetve átállítani csak a távirányító szétszedésével lehet.

A Radiomaster Zorro távirányítóján a MOD választást egy csavarhúzó segítségével, a távirányító szétszedése nélkül néhány pillanat alatt el lehet végezni.

Ugyan így kívülről állítható a kezünkre a távirányító gimbal-jainak maximális mozgástartománya 38° és 54° között, illetve a visszahúzó rugók rugóereje is.

 

Operációs rendszer

A távirányítók ma már igen sokat tudó jószágok, melyekben a hardware adottságait a rajtuk futó operációs rendszer használja ki, illetve közvetíti a felhasználó felé. A piacon legjobban elterjedt távirányító operációs rendszer egy nyílt forráskódú ingyenesen elérhető ám igen jól kidolgozott, látványos software az OpenTX. Ma szinte minden modern távirányító ezt a rendszert, vagy annak valamely zárt változatát használja. Az OpenTX egyik feltörekvő vetélytársa a EdgeTX, mely ma már néhány szolgáltatásában és hardware támogatásban tán meg is előzi az OpenTX-et.

A Radiomaster Zorro mind a két elterjedt operációs rendszerrel kifogástalanul működtethető.

 

Felépítés és design

A klasszikus távirányítók doboz formájúak. Ez a doboz a kéz vastagságához idomul vastagságban és elegendő helyet tartalmaz akár egy nagy kijelző, kapcsolók és sok egyéb elhelyezéséhez. Ezeket a távirányítókat klasszikusan a pilóta a nyakába akasztja és azt csak a kezelőszervek eléréséhez szükséges szinten tartja a kezében. Ilyen távirányító a Radiomaster TX16S.

A játékkonzolok elterjedésével azonban egyre többen szeretik a kis „gamepad” formájú, kézben tartott távirányítókat. Ezek általában kisebbek, nincs akkora kezelő szerv méretük és kisebb megjelenítő felület van rajtuk (ha egyáltalán van rajtuk).

A Radiomaster Zorro ezt a modern igényt elégíti. Gamepad formájával, 170*159*108mm-es méretével és csupán 350 grammos súlyával. Kis méretének ellenére még így is kapott egy 128*64 pixel-es Monochrome LCD kijelzőt.

A teljes értékű távirányítók esetében ma már elvárás, hogy legyen lehetőség külső modult hozzákapcsolni. A gamepad formájú felső kategóriás távirányítókra jellemző nano méretű modul így ebbe a távirányítóba is bekerült.

A tapintást és a komfortos professzionális élményt pedig tovább fokozza, hogy fémből készül irányító roller és bőr markolat is széria felszerelés a távon. Ahogyan a könnyebb töltés érdekében a ma már egyre szélesebb körben használt USB-C töltő és külön USB-C adatkapcsolati csatlakozó is beépítésre került.

A távirányító markolatában lett kiképezve két 18350-es akkumulátor elhelyezésére alkalmas hely.